Tvätta matta: En guide till hur man bäst rengör mattor

En bra matta är en investering och största försiktighet måste tas med dem. Det betyder dock inte att människorna i huset ska undvika dem; de är till för att trampas på, inte bara ses på. Det finns sätt att förhindra att mattan blir smutsig, men oavsett hur mycket rengöring och dammsugning som görs går det inte att undvika att det blir spill och lukter.

Hur man tvättar en matta

Regelbunden dammsugning förhindrar att smuts bäddas in i fibrerna i din matta. Andra sätt att hålla dem i toppskick inkluderar användning av tofflor eller att ha en regel mot skor, sopa området kring mattan och att veta om vilken typ av fiber mattan är gjord av för att lättare rengöra den och få bort fläckar. En del fibrer är lättare att tvätta och behöver bara en omgång med dammsugaren, andra kräver fler. Plyschmattor samlar smuts snabbare och den bäddas in djupt i fibrerna vilket gör att det krävs mer än en omgång med dammsugaren. Vid fläckborttagning är de som är gjorda av polypropen lättast, medan de som är gjorda av vanlig nylon är svårare.

Få bort fläckar på mattor på ett ögonblick

Den viktigaste punkten att komma ihåg när det gäller fläckrengöring är denna: agera direkt. Ju längre det dröjer, desto svårare blir det att få bort fläcken. Vanligt vattenspill bör torkas med en hårtork. Svårare fläckar bör torkas upp med pappershanddukar först. De flesta gör misstaget att gnugga en fläck med en trasa så hårt de kan. Det tar inte bort den. Snarare motsatsen, det trycker bara ned fläcken djupare in i mattan och gör den svårare att ta bort.

De två vanligaste och svåraste fläckarna att ha att göra med är matspill och djururin. De skadar strukturen i fibrerna, tenderar att attrahera flugor och malar och de lämnar en odör som kan vara svår att få bort. Att dabba ytan med en trasa och sedan skölja den är de bästa inledande stegen.

Nästa steg involverar att lägga en plastbehållare under mattan och hälla endast kallt vatten på ytan därför att varmt vatten gör så fläcken sätter sig snabbare. Lägg till 250 ml vit ättika i knappt 4 liter vatten. Det kommer hjälpa till att ta bort fläcken och även att neutralisera odören. Det sista steget inkluderar att skölja ytan med ett speciellt mattschampo eller flytande diskmedel. Dabba sedan ytan torr med en vit trasa. Vit ättika kan användas vid borttagningen av de flesta fläckar, inklusive kaffe och te, fett, gräs, bläck, blod och rost och ett otal andra.

Spill på mattan

Användningen av mattor kommer till slut resultera i någon form av spill. Få inte panik, det är normalt. Att välja att agera snabbt kommer inte bara göra rent mattorna, men även rädda dig från onödig oro. När man lär sig rengöra mattor börjar den vanliga processen med att dabba utan med en torr trasa för att lyfta upp fläcken. Efter det bör kallt vatten hällas på med en plastbehållare undertill för att fånga upp det. 250 ml vit ättika per 4 liter vatten bör sedan hällas på och sköljas av med ett rengöringsmedel. Det sista steget är att dabba ytan med en ren, torr trasa. Om allt annat misslyckas kan den sista utvägen vara att anlita experter från de bästa städfirmorna i Stockholm.