Brandskador – Så handskas du med skadorna och sanerar samt rengör efter dem

Brandskador på ditt hem eller företag kan vara en förödande upplevelse. Tornados, översvämningar, orkaner och tsunamis får mycket uppmärksamhet i media för att de är ovanliga. Men de har även en förödande effekt på ägodelar och liv.

Husbränder är mycket mer vanliga än ovannämnda sensationella katastrofer. De hamnar sällan i tidningarnas rubriker, men det borde de kanske göra så att fler vidtar förebyggande åtgärder.

Vanligaste orsakerna till husbränder och brandskador

De vanligaste orsakerna bakom husbränder är maskiner eller elektroniska prylar som kortsluter, brännbart material som står för nära kaminer, element eller eldstäder, matlagning som inte övervakas, cigaretter som tappas samt barn som leker med tändstickor.

Förhoppningsvis har brandvarnare installerats ordentligt i hemmet så att det kan varna de inneboende när elden bryter ut. Det är också smart att ha en utrymningsplan som du har övat och diskuterat med övriga inneboende i förväg.

När brandkåren väl kommer och släcker elden så kommer det finnas kvar bestående skador som behöver repareras och ställas i ordning.

Låt en städfirma sanera och rengöra efter en brandskada

Att gå igenom hemmet för att försöka hitta saker som går att rädda är en mycket tuff och hjärtskärande uppgift. Allt kommer lukta bränt och det kommer ligga en oljig hinna över allt som finns kvar efter branden. Vissa steg som måste utföras kan göras av hemägaren, men t.ex rengöring och sanering måste en professionell städfirma i Stockholm ta hand om. Dessa steg vid brandskador innefattar:

  • Demolering och avlägsnande av de skadade sakerna.
  • Ommålning och försegling av de olika ytorna kommer hjälpa till med att hindra doften. Det finns en produkt på marknaden som man bara sprejar på för att försegla ytorna och gör processen relativt enkel.
  • Ett saneringsteam kanske anlitas för att hjälpa till med att bli av med den rökiga doften. Detta genom att använda professionella metoder så som ångrengöring, ozon eller HEPA luftskrubbning. Även särskild rengöring med bakpulver och torris som kan bli av med doften i de skadade områdena.
  • För att rengöra gardiner och annan klädsel så använder man en kraftig dammsugare som suger upp smutsen och askan. Inte någon maskin som slår eller skrubbar på mattan då det riskerar att smutsen fastnar ännu djupare i mattans fibrer. Kläder och hemtextilier bör blötläggas över natten och sedan tvättas. Det finns hemsidor speciellt anpassade till sanering efter bränder. Här kan man hitta många bra produkter som är specialdesignade för att bli av med odör och fläckar från bränder.
  • Tegel och gipsväggar har en porös yta och kräver rengöring med en kemisk svamp för att bli av med resterna från elden. Det kan även fungera med fettlösningsmedel.
  • Metallmaskiner, glas och kakel behöver också sprejas med rengöringsmedel för att sedan torkas av. Svampar och papper bör kastas så snart de blivit smutsiga och oanvändbara för att minska risken att de sprider odören vidare.

Brandskador kan verkligen vara en kris. Med en del hårt arbete så kan skadorna tas om hand och familjen kan sedan gå vidare med sina liv. Kontakta ett städföretag i Stockholm om du är i behov utav städhjälp eller mer information.