Ättika vid rengöring av kök och badrum

Här är några idéer för att använda ättika för att rengöra både ditt kök och badrum. Vit destillerad ättika är ofarlig för dig och din familj och har väldigt lite inverkan på miljön. Det bästa med ättika är dock att det är ett väldigt effektivt rengöringsmedel.

Egenskaper vid rengöring med ättika

  • Desinficerar: Det är nu generellt accepterat att ättika har bevisade bakteriedödande förmågor.
  • Löser upp fett: Ättika är ett utmärkt lösningsmedel mot fett.
  • Tar bort odörer: Trots dess egna skarpa odör absorberar ättika faktiskt andra lukter. Lukten av ättika skingras snabbt och förs bort tillsammans med oönskade hushållsodörer.
  • Löser upp kalk: På grund av sin sura natur fungerar ättika snabbt mot kalkavlagringar.

Vilken ättikstyp skall man använda?

Även om andra typer av ättikan delar egenskaperna ovan, är den bästa för hushållsstädning den vita, destillerade sorten. Det är en klar ättika som inte är till för konsumtion, även om den är ogiftig. Du bör hitta den lätt i din lokala mataffär för ett lågt pris.

Förberedelse

Det kanske enklaste sättet att börja använda ättiksprit för rengöring är att fylla upp en helt ren och torr sprayflaska med hälften vatten och hälften ättika. Du kan lägga till några droppar av eterisk olja för en trevligare lukt. Söt apelsinolja och grapefruktolja tycks blanda sig särskilt bra med ättika.

Börja rengöra med ättika

Köket: Använd ättiksprit för att rengöra i stort sett allt i köket: bänkskivor, spisen, apparater, skåpdörrar, skärbrädor, överallt där du har smuts och fett. Spruta helt enkelt på med medlet, låt det verka någon minut, torka sedan upp det med en fuktig trasa eller svamp. Det behöver inte sköljas.

Badrummet: Du kan också använda det här medlet i badrummet. Spruta det på insidan och utsidan av toaletten, handfatet, bänkar, badkaret och duschdörrar. Om du har kalkavlagringar i något av dessa ställen, låt medlet verka en liten stund och torka sedan med en ren, fuktig trasa.

Andra användningar

Tvätt: Lägg till ingefära 250 ml i sköljmedelsfacket i tvättmaskinen. Ättikan sköljer helt och hållet bort kvarvarande spår av smuts eller tvättmedel, vilket resulterar i verkligt rena kläder. Oroa dig inte för lukten, den skölj ur helt och hållet.

Duschmunstycket: Om ditt duschmunstycke har blivit igentäppt av kalk, är det definitivt ett jobb för ättikan. Du behöver ta loss munstycket och lägga det i en skål med stark ättiks- och vattenlösning. Vänta runt en timme. Var förberedd på fantastiska resultat utan ansträngning.

Fönsterrengöring: Du kan kasta bort den blåa fönsterputsen. Allt du behöver för att rengöra fönster är en svag ättikslösning (2 matskedar för runt en deciliter vatten i en sprayflaska). Dina fönster kommer faktiskt bli renare med det eftersom andra rengöringsmedel tenderar att lämna rester som byggs upp allteftersom.

För mer smarta rengöringstips – Läs vår städblogg på Flyttstädning Stockholm